Wat zijn aminozuren?
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten met ieder zijn eigen functie. Er zijn veel vormen van aminozuren, denk aan (semi-)essentiële aminozuren als Leucine, Arginine en Glutamine. Maar ook andere aminozuren als Taurine, Beta alanine of L-Carnitine kunnen waardevolle toevoegingen zijn. Daarnaast kun je kiezen voor een zorgvuldig samengestelde blend van aminozuren, waarvan de bekendste BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) worden genoemd.
Aminozuren hebben als uniek voordeel ten opzichte van eiwit dat ze al geïsoleerd zijn. Hierdoor is de opneembaarheid vele malen sneller dan bij een volwaardig eiwitproduct. Dit maakt aminozuren met name geschikt op momenten dat timing van groter belang is, bijvoorbeeld rondom je krachttraining, maar ook voor of na je cardio workout.
Essentiële aminozuren
We onderscheiden 3 soorten aminozuren, namelijk essentiële, semi-essentiële en niet essentiële aminozuren. Je lichaam kan de niet essentiële aminozuren zelf aanmaken en is ook in staat om de semi-essentiële aminozuren aan te maken. Alleen in bijzondere gevallen, zoals ziekte, kan je lichaam deze niet produceren.
De essentiële aminozuren dien je altijd uit je voeding te halen, aangezien je lichaam deze niet zelf aanmaakt. Krijg je te weinig van deze aminozuren binnen? Dan kan er een tekort ontstaan, wat negatieve effecten heeft op het functioneren van je lichaam.
Semi-essentiële en niet essentiële aminozuren
Naast de essentiële aminozuren kennen we dus semi-essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De semi-essentiële aminozuren kunnen ook door je lichaam aangemaakt worden. Alleen in uitzonderingsgevallen lukt het je lichaam niet om deze aminozuren voldoende aan te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziekte, gedurende de zwangerschap of bij kleine kinderen. De niet essentiële aminozuren worden door je lichaam zelf aangemaakt. Het is dus niet nodig om deze aminozuren uit je voeding of supplementen te halen.
Wat doen aminozuren met je lichaam?
Omdat er veel verschillende aminozuren zijn, 22 in totaal, dragen ze bij aan diverse fysiologische processen in het lichaam. Hierboven hebben we al toegelicht wat de rol is van de essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en deze zijn belangrijk voor (kracht)sporters en bodybuilders. De link tussen eiwit en spiermassa is immers bekend.
- De aminozuren uit eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa.
- De aminozuren uit eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa.
- De aminozuren uit eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na training of sport.
- De aminozuren uit eiwitten ondersteunen de spieropbouw/spierkracht/spiermassa.
- De aminozuren uit eiwitten hebben een rol bij het herstel van de spieren na fysieke inspanning.
- De aminozuren uit eiwitten hebben een rol bij het herstel van spierweefsel na training of sport.
- De aminozuren uit eiwitten stimuleren de spiergroei/vetvrije spiermassa (bij sport).
Eiwitten zijn binnen de (kracht)sport een belangrijk onderdeel. Zo dragen eiwitten bij aan de opbouw en het behoud van spiermassa. Eiwitten bestaan uit 20 verschillende soorten aminozuren, 12 niet-essentiële aminozuren maakt je lichaam zelf aan. De overige 8 essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan en zul je dus uit je voeding moeten halen, bijvoorbeeld uit vlees, vis en zuivel. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je eetpatroon niet stabiel is en je daardoor niet voldoende aminozuren binnenkrijgt. Als dit het geval is, of als je twijfelt of je wel voldoende binnenkrijgt dan is een supplement een uitkomst.
Pre-workout supplementen zijn ontworpen om de fysieke prestaties te verbeteren en het uithoudingsvermogen te verhogen tijdens het sporten. Ze bevatten vaak een combinatie van ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine, arginine en citrulline, die elk specifieke voordelen bieden voor de prestaties en het herstel van het lichaam. Pre-workout supplementen met cafeïne [...]
Whey-eiwit is een type proteïne dat wordt gewonnen uit melk tijdens het proces van het maken van kaas. Whey-eiwitconcentraat en whey-eiwitisolaat zijn twee verschillende vormen van whey-eiwit, die verschillen in hun eiwitgehalte en hun productieproces. Whey-eiwitconcentraat bevat over het algemeen ongeveer 70-80% eiwit, samen met een kleine hoeveelheid vet [...]